Weldoeners - Reisverslag uit Amsterdam, Nederland van Oberon Nauta - WaarBenJij.nu Weldoeners - Reisverslag uit Amsterdam, Nederland van Oberon Nauta - WaarBenJij.nu

Weldoeners

Door: Oberon

Blijf op de hoogte en volg Oberon

26 Oktober 2006 | Nederland, Amsterdam

Donor darlings noemt Joris Luyendijk ze in zijn nieuwste boek. Types die door westerse landen gesponsord worden om de westerse boodschap uit te dragen in niet westerse landen. Hoewel zijn begrip darlings betrekking heeft op Arabische voorvechters van de mensenrechten kreeg ik gisteravond even het gevoel dat er een Caribische variant bestaat. Sinds 10 dagen deed namelijk een tweetal vertegenwoordigers van het Fonds voor de Podiumkunsten de eilanden van de Nederlandse Antillen en Aruba aan en werden ze overal als de heilige Sint Nicolaas en diens onafscheidelijke zwarte makker onthaald. Hun reis zat er op en als afsluiting van de professionele verplichtingen was er bij ons in de grote tuin een buffet georganiseerd. De dochter des huizes en tevens gastvrouw van de Nederlandse delegatie meende namelijk dat een meet and greet met échte locals een waardige afsluiting was voor het afmattende programma van de Hollandse weldoeners. Ook Tamara en ik waren van de partij om de Haagse Heren te ontmoeten.

Hoewel het aantal Heren uiteindelijk beperkt bleef tot één – de ander was zich vermoedelijk na al het steelpan-geweld van de laatste dagen aan het bezatten in Campo Allegre - kwamen de locals in grote getalen opdraven. Veel van hen waren echte beroemdheden op het eiland en zo kwam het dat ik mij omgeven door acteurs, muziekmakers en dichters zelf even een moment de goedheiligman mocht wanen. De goedingelichte artiesten wisten namelijk dat de Nederlandse vertegenwoordiging van het Fonds twee man sterk was en aangezien ons gezelschap slechts twee makamba’s telden moest ik wel een van de maecenassen der Podiumkunsten zijn. De aandacht was alleraardigst. Vooral de schalkse lach van een Caribische schone zal ik niet snel vergeten net als haar grote belangstelling voor mijn reis langs de eilanden. Ook niet snel zal ik vergeten hoe de vrouwelijke aandacht abrupt opdroogde toen bleek dat ik niets met podia van doen had en net als zij slechts als figurant optrad in het meet-and-greet spektakel. No donor, no darling was de duidelijke boodschap en terwijl mijn oog viel op de kakkerlakken die zich tegoed deden aan de restjes van onze overdaad vroeg ik me af welke bijdrage Nederlandse hulp nu echt biedt aan de ontwikkeling van de Caribische Koninkrijksdelen…

• 26 Oktober 2006 - 11:26

Piet -The Real Thing:

Altruïsme bestaat niet en ook cultuur gaat door de maag, koren op de molen van de reaal-econoom die ik niet ben.... ff serieus: leuke schrijver ben jij! Klinkt als mooie tijden.
    Lange hug,

Piet.

• 26 Oktober 2006 - 13:27

Paul:

Goed werk om daar zo ver van huis de blanke nederlandse driekleur in culinair en cultureel opzicht hoog staat6 te houden! Kijkend naar de laatste zin van jouw verhaal, stel ik de tegenvraag "wat moet er nou eigenlijk ontwikkeld worden aan de Nederlandse Antillen en Aruba .... volgens de Antillianen en Arubanen dan bedoel ik.

• 27 Oktober 2006 - 14:45

Noëmi:

Sjemig wat een leven! Wat ging je daar ook maar weer doen? Eigenlijk? Mooie vrouw, mooie hoed, mooie wagen, goeie verhalen. Blijf tiepen!
    Aai over je bol, groeten