Anguilla's best kept secret
Door: Oberon
Blijf op de hoogte en volg Oberon
22 Januari 2007 | Anguilla, The Valley
Daar waar de Dutchman zich doorgaans onterecht laat voorstaan op zijn humanistische verdiensten, ontleent de Anguilliaan zijn nationale trots onterecht aan de gedachte dat zijn eiland ‘the best kept secret of the Caribbean’ is. Dankzij de gelikte reclamefolders over dit eiland heb ik nooit getwijfeld aan de waarheid van deze gedachte tot ik op 15 januari samen met Tamara voet aan wal te zette. (De Britten hebben op Anguilla een stevige vinger in de bestuurlijke pap en omdat de Nederlandse regering vol afgunst kijkt naar het gemak waarmee de Engelsen de lokale politiek “schoon” houden werd ik op pad gestuurd om het neo-koloniale kunstje af te kijken).
Het eerste wat opvalt wanneer je op Anguilla de loopblank afloopt, is dat er werkelijk geen ene moer te beleven valt. Slechts stuikgewas en protserige hotels zo ver het oog reikt. Het tweede dat opvalt is dat alles wat je aanraakt tenminste 100 dollar kost, ongeacht of het een blikje Cola is of een ansichtkaart. Onze dollardans begon direct bij het hotel. Hoewel onze accommodatie met 170 per nacht nog bestempeld werd als aan absoluut koopje -in de omgebouwde bezemkast zaten natuurlijk geen ramen en het water, vanzelfsprekend alleen koud, kwam drupsgewijs uit de kraan – sloeg de schrik ons om het hart toen we voor een opgeleukte tosti 45 dollar per persoon konden afrekenen.
In de supermarkt heerste dezelfde roversmentaliteit. Zonder blikken of blozen vroeg de lokale middenstand 10 dollar voor een pak melk en bleken suikerklontjes hetzelfde bedrag te doen.
Het kon echter nog erger, bleek snel. Veel restaurants op Anguilla vermelden namelijk geen prijzen bij het menu omdat de klanten dat niet op prijs stellen. Na de maaltijd wordt discreet om de VISA verzocht en eenmaal thuis kun je op je afschrift zien dat een dineetje op Scilly Island toch al gauw zo’n 500 dollar kost.
Het zal Bill Cosby, die er zijn tweede huis heeft, of de Clinton familie die de dag voor onze komst met privé jet juist het eiland verliet een zorg zijn, maar wij vroegen ons af hoe in godsnaam de locals zich hier een leven konden veroorloven. Het antwoord op die vraag was heel eenvoudig: “we are not stupid!” Boodschappen doen de eilandbewoners gewoon in het nabijgelegen Sint Maarten en in hun eigen horecagelegenheden gelden voor hen lokale prijzen. Maar als je ze vraagt waarom in godsnaam de toeristen wel bereid zijn zo onfatsoenlijk veel neer te leggen voor een paar witte stranden, gebeurt er iets wonderlijks met de Anguilliaan. Zijn blik richt zich op het oneindige en terwijl zijn gelaat een paradijselijke uitdrukking aanneemt, zal hij mompelen: “that’s the best kept secret of the Caribbean…”
25 Januari 2007 - 12:14
Josée:
En wat doen jullie nu? Ook maar eten in Sint Maarten..? Of zelf jagen?
Wel een goed-koloniale beleidstool om je bestemmingsplannen te handhaven - die prijzen..
Daaraan kun je al wel een beetje zien dat 'wij' dat idee van die slaven niet zelf hoefden te verzinnen; dat we die arme mensen misschien zelfs niet eigenhandig aan het oerwoud hoefden te ontrukken
Dat 'wij' daarbij vlijtig werden bijgestaan omdat plaatselijke zwarte bwana's de mensen kwamen aanbieden in de havens waar de westerse schepen aanlegden, en dat slavernij een zeer gebruikelijke instelling was in die dagen; dat er een boel straatarme 'witte' Nederlanders in hun eigen land in omstandigheden leefden die alleen in naam van slavernij verschilden is inderdaad een goed-bewaard geheim..
Dat 'wij' vuige slavehandelaren geweest zijn, en onbarmhartige kolonialen toch een stuk minder, met permissie
De kranten staan er vol mee, de boeken verdringen elkaar op de plank, en op school ben ik er in elk geval mee doodgegooid; jij niet?
Het kan je toch moeilijk ontgaan zijn lieve Oberon dat niet alleen 'wij' maar het hele westen zo'n beetje geregéerd worden door het slechte geweten over 'ons' koloniale verleden?
Àl het leed op deze aarde: de honger, de ziekte, de oorlogen èn de armoede in de derde wereld: het is alles 'onze'schuld - van het perife westen dat koloniën stichtte, slaven verhandelde en landen veroverde.
Maak je dus geen zorgen, Oberon - we wéten het, en we hebben het er over! Véel!
Zóveel dat men in heel Afrika, alsmede de andere werelddelen waar het niet zo jofel gaat rustig op z'n reet blijft zitten totdat 'wij' onze eeuwige schuld komen aflossen, en alle sloebers een paar Nikes en een cell-phone komen brengen..En elke dag kip, natuurlijk!
Ondertussen worden jij en Tamra leeggeschud, maar dat is de prijs die je betalen moet voor vierhonderd jaar koloniale uitbuiterij..:)
Goedmakertje man!
26 Januari 2007 - 09:21
Friso, Hedwig En Syb:
Ik lag er even uit, ik ontving geen berichtjes meer ? Ik houd er natuurlijk rekening mee dat jullie je stiekem aan onttrekken zijn van het thuisfront en dat jullie behalve ons niet meer willen zien, nu ook al adressen aan het wissen zijn op de pc.
Maar ik vond jullie gelukkig gewoon op google (waar anders).
Ongelooflijk zeg je laatste bericht, is het daar echt zo uit de pan gerezen?
Hoe gaat het met de buik???
Ik ben zo benieuwd of het kindje wat carribian trekjes krijgt.
Spreek jullie snel.
27 Januari 2007 - 21:32
Oberon:
Josee, er zit niets anders op dan bij jou een crash course Vaderlandsche Geschiedenis te volgen ;)
En anders genoeg stof om eens eventjes een boompje over op te zetten als ik terug ben...
Een zonnige groet uit "onze kolonie" -
04 Februari 2007 - 22:22
Marit:
deze moet je inzenden als column!!! -
13 Februari 2007 - 18:34
Josée:
Allemachtig - komen jullie al weer terug??
Wat zíelig!!
Was dat de bedoeling, of is het gewoon een voorbeeld van Time Flies?Ik heb net je kerst- annex sinterklaas-kadootje bij Mirjam voor de greep gelegd - handig man!
Anyway - ik wens jullie een voorspoedige terugreis, en tot spoedig ziens dan maar...